Huisregels

Openingstijden
De opvang is geopend op dinsdag t/m donderdag van 7.15u tot 18.15u. Op maandag en vrijdag is de opvang gesloten.

Op de volgende feestdagen is de opvang gesloten: Nieuwjaarsdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag(1x in de 5 jaar), Hemelvaartsdag, Pinksteren, Kerst.

Op de dag van sinterklaas(pakjesavond), kerstavond en oudejaarsavond gelden er aangepaste openingstijden. Ouders worden hiervan op de hoogte gebracht middels een ouderbrief/mail.

De opvang is geschikt voor kinderen van 0 tot 8 jaar. Het maximale aantal bso plaatsen per dag is 2. Er wordt geen voorschoolse opvang verzorgd. Tussenschoolse opvang is niet van toepassing, omdat er een continurooster is op de basisschool van Kortgene.

De ouder/verzorger is de gastouder geen borg/voorschot verschuldigd.

Betaling
Het tarief is €6,20 per uur per kind. Dit is inclusief maaltijdvergoeding m.u.v. ontbijt, excl luiers. Naast het uurtarief betalen de ouders bureaukosten aan het gastouderbureau.

De ouder/verzorger zorgt ervoor dat de gastoudervergoeding binnen 5 dagen na afloop van de maand op rekening van het gastouderbureau is gestort. Bij herhaaldelijk(3x) niet tijdige betaling kan de gastouder besluiten het contract per direct te beëindigen.

Voeding
De gastouder verzorgt drinken, fruit, lunch (broodmaaltijd), tussendoortje, en evt. avondeten voor het kind. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in het te betalen uurtarief. In de volgende situaties neemt de ouder zelf de voeding mee:

  • wanneer het kind dieetvoeding krijgt;
  • wanneer het kind fles- of borstvoeding krijgt;
  • wanneer het kind vóór 7.30u gebracht wordt kan er ontbijt(fles/broodmaaltijd) meegegeven worden.

Verzorging
De gastouder zorgt voor de verzorgingsmaterialen zoals billendoekjes, sudocreme, beddengoed(hoeslaken, dekentje, slaapzak, slabbetjes, washandjes, ’s zomers zonnebrandcreme spf 50.

De ouder zorgt er voor dat het kind het volgende bij zich heeft:

  • luiers;
  • reservekleding (minimaal 1 setje kleding);
  • evt knuffeltje en/of speentje;
  • jas en schoenen, en in de winter sjaal, muts en handschoentjes. In de zomer een zonnehoedje of pet;
  • (antislip) slofjes voor binnen in ieder geval voor kinderen tot 4 jaar;
  • eigen fles en/of tuitbeker.

Kwaliteit
Door middel van een aparte speelruimte, aparte slaapkamers, thema’s en het VVE programma Uk en Puk wordt vorm gegeven aan kwalitatief goede opvang. Er zijn activiteiten gericht op de leeftijd van elk kind, waardoor ieder kind uitgedaagd wordt op zijn/haar niveau om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Er wordt regelmaat en structuur aangeboden door middel van een vast dagritme. Daar hoort voor de kleinsten goed slapen ook bij.

We proberen elke dag even naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld achter spelen, naar de speeltuin, een rondje wandelen of fietsen.

Hoe komt de factuur tot stand?
Vooraf wordt afgesproken welke dag(en) uw kind(eren) naar de opvang komt. Onderstaande uren worden standaard in rekening gebracht aangezien de gastouder deze uren beschikbaar is.

Hele dag 7.30u tot 18.00u = 10,5 uur
Halve dag 7.30 tot 12.45u = 5,25 uur
Naschoolse opvang 14.00u tot 18.00u = 4 uur

Heeft u opvang nodig buitenom de standaard tijdsblokken dan zullen deze uren als volgt berekend worden:

Registratie per kwartier extra
7.15u – 18.15u = 11 u 7.30u – 18.15u = 10,75 u       7.15 – 18.00u = 10.75 u
7.15u – 12.45u = 5,50u 12.45 – 18.15u = 5,50 u          14.00 – 18.15u = 4,25 u

 

U kunt uw kind brengen tussen 7.30 en 9.00u, zodat iedereen erbij is als we starten met het vaste dagritme. Ophalen kan tussen 16.30 en 18.00u

Komt u eerder of later? Natuurlijk is dat mogelijk, maar geef dit dan even door, dan kan ik daar rekening mee houden.

Over het gehele tijdsblok heeft u recht op kinderopvangtoeslag, ook al werkt u niet de gehele tijd. (tot een maximum van 230uur per maand, klik hier voor meer informatie)

Wanneer de gastouder niet beschikbaar is wegens vakantie, ziekte of andere omstandigheden dan zullen de afgesproken uren niet in rekening gebracht.

Wanneer de opvang (eerder) gesloten is vanwege een feestdag dan zullen de afgesproken uren niet in rekening worden gebracht.

Bij afwezigheid van het kind door bijvoorbeeld ziekte, vakantie of andere omstandigheden worden de afgesproken uren wel in rekening gebracht.

In geval van zwangerschap, zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof en alles wat gerelateerd is aan de zwangerschap van de vraagouder, worden de afgesproken uren wel in rekening gebracht aangezien ik een plek voor uw kind vrij houdt.

Extra opvang wordt berekend volgens de tijdsblokken die hiervoor in de huisregels zijn beschreven.

Via mijngastouderburo.nl wordt aan het eind van de maand een overzicht naar u verstuurd. U krijgt hier een e mail van. Wanneer de uren door u zijn goedgekeurd ontvangt u de factuur die via Ideal kan worden voldaan. Wanneer u het niet eens bent met het urenoverzicht dan kunt u de uren afwijzen. Neem dan wel even contact met mij op, zodat we het even kunnen bespreken.

Vervoer
De gastouder is in het bezit van een rijbewijs B en beschikt over een auto en inzittendenverzekering.

De ouder/verzorger stelt wanneer de gastouder daar gebrek aan heeft de juiste zitjes ter beschikking voor de auto.

De kinderen worden veelal vervoerd in de bakfiets, wanneer we bijvoorbeeld een rondje gaan fietsen of de schoolkindjes ophalen.

Wanneer het kind niet kan worden opgehaald door 1 van de ouders/verzorgers en hij/zij opgehaald wordt door derden, dient de ouder de gastouder hier vooraf over in te lichten. Wanneer de gastouder er niet over ingelicht is zal er contact worden opgenomen met de ouders/verzorgers voordat het kind meegegeven wordt.

Extra opvang
De gastouder is bereid om tijdens schoolvakanties kinderen de gehele dag op te vangen, mits de bezetting dit toelaat. Graag vooraf bespreken met de gastouder als u gebruik wenst te maken van hele dag opvang in vakanties.

Ziekte
Onder ziekte verstaat de gastouder:

  • meer dan 38.5˚C koorts
  • besmettelijke ziekten(zie ziektebeleid)
  • diarree(bij meer dan 3 diarreeluiers per 12 uur)
  • overgeven
  • als een kind zich duidelijk niet lekker voelt

Wanneer het kind thuis ziek wordt, mag de ouder het kind niet brengen naar de opvang. Zie aanvullende regels ‘Ziektebeleid’.

Bij verontrustende verschijnselen dient de ouder contact op te nemen met de huisarts, zodat kan worden vastgesteld wat het kind mankeert en of wering van de opvang noodzakelijk is. De gastouder beslist uiteindelijk wanneer het kind wel of niet mag komen.

Wanneer het kind tijdens de opvang ziek wordt, dan dient de ouder/verzorger het kind binnen 2 uren, nadat de gastouder hierover heeft gebeld, te komen ophalen. De uren dat het kind niet aanwezig is geweest als gevolg van ziekte, worden op gebruikelijke wijze in rekening gebracht.

Er wordt geen paracetamol gegeven aan de kinderen op de opvang. Eventuele medicijnen zoals bijvoorbeeld antibiotica, neusspray, hoestsiroop kunnen worden toegediend, mits er een formulier medicatietoediening is ingevuld en ondertekend door de ouder/verzorger.

In geval van ziekte neemt de gastouder contact op met de contactperso(o)n(en) zoals deze vermeld staat op het formulier ‘persoonlijke informatie opvangkind’.

Als de gastouder ziek is, zal zij de ouders/verzorgers hier direct over informeren. De gastouder regelt geen vervangende gastouder, maar de ouder kan altijd contact opnemen met Viaviela Goes om de mogelijkheden te bespreken voor een vervangende gastouder tijdens ziekte.  De ouder/verzorger is zelf verantwoordelijk voor het regelen van de opvang tijdens deze dag(en).

Hygiene en veiligheid
Uit hygiënisch oogpunt worden schoenen in het daarvoor bestemde schoenenkastje gezet. Dit om de vloer zo schoon mogelijk te houden zodat er naar hartenlust gerold en gekropen kan worden. Uw kind kan op slofjes/(anti slip) sokken lopen.

Jaarlijks wordt de opvang gecontroleerd door het gastouderbureau op basis van de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie)

De GGD voert in opdracht van de Gemeente Noord Beveland controles uit. Deze controles hebben al verschillende keren plaatsgevonden, met een mooi resultaat.

De gastouder is in bezit van (kinder) EHBO diploma.

Traktaties
Het is leuk als kinderen mogen trakteren als ze bijvoorbeeld jarig zijn of er een andere feestelijke gelegenheid is. Ik stel het erg op prijs als dit een gezonde traktatie is.

Contact met ouders
De gastouder verzorgt een heen-en weer schriftje tot het kind 2 jaar is. Eventueel is het op verzoek van de ouder mogelijk om dit uit te breiden tot 4 jaar. In dit schriftje schrijft de gastouder hoe de dag is verlopen, wat we allemaal gedaan hebben, wat het kindje gegeten en gedronken heeft, slaaptijden en of er bijzonderheden zijn geweest. De ouder heeft zo een duidelijk beeld van de dag.

Uiteraard is er bij halen en brengen de mogelijkheid om mondelinge overdracht te doen.

Geplande afwezigheid
De dagen dat de gastouder niet aanwezig is informeert zij de ouders/verzorgers 4 weken voorafgaande aan de betreffende dag.

Tijdens de vakantie van de gastouder is de opvang gesloten. Zomervakantie zal al in januari bekend worden gemaakt bij de ouders.

Vakanties/vrije dagen van kinderen worden bij voorkeur per mail of what’s app doorgegeven om verwarring in datums te voorkomen.

Ruilen
Het kan voorkomen dat u, om wat voor reden dan ook, een vaste opvangdag wilt ruilen voor een andere dag. Dan wil ik u graag tegemoet komen. In principe komen kinderen op vaste dagen naar de opvang.  Dit komt de stabiliteit van de groep, het zich veilig voelen van kinderen en daarmee de pedagogische kwaliteit van de opvang ten goede. Het kan echter incidenteel voorkomen dat u op andere dan de vaste dagen opvang nodig heeft voor uw kind. Deze mogelijkheid is er, mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Nadrukkelijk wil ik u er op wijzen dat de mogelijkheid tot ruilen geen recht betreft maar een extra service.

  • De ruildagen zijn gebonden aan het kind en kunnen niet voor broers of zussen worden ingezet
  • Goedkeuring voor de ruilaanvraag is alleen mogelijk wanneer de maximale groepsgrootte volgens de wet kinderopvang, op de aangevraagde ruildag(deel) nog niet bereikt is
  • Ruilen van dagen is mogelijk binnen vier weken vóór of na de te ruilen dag.
  • Indien het niet lukt ,binnen deze periode, de ruildag op een ander moment op te nemen, vervalt deze dag.
  • Op dagen met een hoge bezettingsgraad is ruilen vaak niet mogelijk en/of gebeurt het dat er soms op zeer korte termijn uitsluitsel gegeven kan worden. Dit komt doordat er dan pas ruimte ontstaat als gevolg van bijv. ziekte.
  • Ruilen van da-gen, waarop de opvangvoorziening niet geopend is (zoals nationale feestdagen en extra sluitingsdagen) is niet mogelijk. Deze worden namelijk ook niet berekend.
  • Een al eerder aangevraagde extra dag, kan niet met terugwerkende kracht omgezet worden in een ruildag.
  • Houdt u er rekening mee dat wanneer u uw kind vooraf afmeldt voor een bepaalde dag, deze dag als ruildag aan een andere ouder kan worden aangeboden.

U kunt een ruildag aanvragen via mail of what’s app. Aanvragen worden behandelt op volgorde van ontvangst. Ik zal u per mail of what’s app laten weten of de ruildag wel of niet mogelijk is.

Ziektebeleid
In de opvang worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Klik hier om de richtlijnen te bekijken. Er dient ten alle tijden contact op te worden genomen met de gastouder voordat het kind wordt gebracht met een besmettelijke (kinder)ziekte.

Corona

Is uw kind positief getest op het coronavirus? Dan kan uw kind niet komen spelen. Aangezien de maatregelen regelmatig worden aangepast, zullen we de richtlijnen volgen die op dat moment gelden. Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.